Articol scris de Diana Roman, consultant feng shui si specialist astrologie chineza Ba Zi.

Ne-am obisnuit sa consideram dragonii ca fiind niste creaturi de poveste, in genul celor din Urzeala Tronurilor.

Si intr-adevar, in feng shui dragonul este benefic, este o creatura celesta, gardian al directiei de est, purtator al chi-ului peste mari si tari si aducator de noroc in afaceri. In multe birouri ale oamenilor de afaceri asiatici pot fi intalnite tablouri si imagini cu dragoni.

In schimb, in Ba Zi sau coloanele destinului, Dragonul nu este un animal norocos. Dragonul nu gazduieste nici una dintre asa-numitele stele simbolice norocoase.: Nobilii, Floarea de Piersic, Stelele academice. De aceea, luna Dragonului nu a prea adus noroc nimanui. Din fericire, se va termina in curand.

Pilonul lunii, Metal Yang pe Dragon 庚辰 se mai numeste si Fai Kong. Oamenii nascuti cu Fai Kong sunt puternici , au multa vointa si incrancenare, sunt marii supravietuitori si cauta sa invinga cu orice pret. Adesea sunt conducatori de armata. Puterea lor sta in cei din subordine. Cand subordonatii lor dispar sau incep sa aiba probleme, si ei isi pierd puterea.

Metalul Yang este un element taios si rece care reprezinta o arma. Si nu intamplator, in aceasta luna fortele de ordine au folosit armele . Sa ne amintim de Revolutia lui Spartacus!

Luna Dragonului este ultima luna din triada de Lemn: Tigru, Iepure, Dragon. Lemnul – trunchi de copac, este ciocnit sau taiat de Metalul Yang din anul Sobolanului si din luna Dragonului. Si cate scandaluri au fost in aceasta perioada, in legatura cu taierile ilegale de paduri din Romania?

Dragonul reprezinta elementul Pamant Yang, adica un munte sau ( in peisajul urban) o cladire mare, un bloc.

In ciclul elementelor feng shui, Metalul este elementul care reduce Pamantul, il oboseste. Iar Dragonul are o radacina ascunsa de Lemn Yin. Lemnul este singurul element viu, deci el inseamna viata si fiinta, om.

In mod oarecum hilar, putem vedea cum Lemnul Yin, radacina ascunsa a Dragonului, ne-a insotit toata luna intruchipata si sub forma unei bucati de hartie produse tot din lemn, declaratia pe proprie raspundere fara de care nu se poate iesi din casa, declaratie tinuta ascunsa in poseta sau prin vreun buzunar.

Metalul Yang pe Dragon simbolizeaza printre altele un bloc sau o casa in care oamenii sunt inchisi , iar acesti oameni intampina dificultati sau piedici, restrictii in a iesi sau a urca. Intr-un mod oarecum ironic, am vazut aceasta situatie transpusa in realitate, la inceputul lunii Dragonului, cand doi adolescenti imbracati in haine de sport alergau pe scari intre etaje, in blocul de vizavi, incercand sa faca putina miscare fara sa iasa din cladire. De asemenea, cati parinti nu si-au petrecut luna alergand pe scari cu copiii, incercand sa le consume surplusul de energie si se joace cu ei fara sa iasa afara?

Dintr-o anumita perspectiva feng shui, anul Sobolanului reediteaza trecutul. Aflandu-ne in perioada 8, trecutul inseamna perioada lui 7 , cuprinsa intre anii 1984-2004. Ce s-a intamplat atunci? A fost epoca comunicarii si a revolutiei digitale, a dezvoltarii telefoniei mobile, epoca in care World Wide Web a devenit accesibil publicului larg , internetul s-a dezvoltat rapid, iar multi proprietari de business si-au creat web site-uri si au inceput sa foloseasca reclamele online.

In anul 2020, steaua 7 a perioadei trecute a venit din nou in centrul grilelor feng shui. Astfel, putem observa cum activitatile online au inflorit odata cu izolarea noastra in casa; cate cursuri online nu am urmarit cu totii, cate spectacole s-au desfasurat online? Cate haine si carti nu ne-am comandat pe internet?Si nu in ultimul rand, cate petreceri nu s-au tinut pe Zoom, fiecare stand in confortul propriei case si al propriei izolari? Cate ore am petrecut zilnic la telefon, fie in teleconferinte, fie stand de vorba cu prietenii sau cu rudele?

Ce ne-au indicat insa stelele feng shui lunare, din luna Dragonului?

Foto: GM Vincent Koh

Intr-un an care are steaua 7 in centru, si intr-o luna care aduce steaua 6 in centru, dominanta perioadei este lupta pentru putere.

Steaua 7 este o stea de metal, inseamna arma sau cutit, rana, taietura, tradare, agresivitate, furt.

Steaua 6 este tot de metal si are legatura cu conducerea, puterea si cu autoritatile.

Combinatia 7-6 inseamna lupta pentru putere, dar si lupta cu puterea. Cate ordonante militare s-au dat in luna aprilie 2020? Cat de mult ne-au stresat masurile adoptate cu forta? Cate ciocniri nu au avut loc, intre fortele de ordine si minoritatile mai putin obediente?

Desi au mai ramas doar cateva zile din luna Dragonului, pana la sfarsitul ei poti pune in centrul casei tale un vas cu apa si trei tije de bambus, pentru a disipa excesul de metal. Iar daca iubesti remediile feng shui simbolice, poti pune in centru si o statueta cu rinocer si elefant albastru.