Articol scris de Diana Roman, expert feng shui si astrolog BaZi – coloanele destinului

Anul Bivolului de Metal de apropie de sfarsit, si la inceputul anului 2022 va ceda locul Tigrului de Apa Yang.

Sursa foto: Pinterest.

Astrologia chineza BaZi ne vorbeste despre natura intotdeauna. Din perspectiva celor cinci elemente, Tigrul apartine anotimpului primaverii si Lemnului Yang, simbolizand un copac. Copacul are tendinta de a creste, deci interesele anului 2022 vor fi legate de aspiratii inalte si de dorinta de perfectionare. De asemenea, anul Tigrului este un an in care va predomina energia Yang: dinamism, actiune, schimbare. Tigrul reprezinta in astrologia chineza BaZi steaua simbolica numita ” Cal Calator”, care prevesteste schimbari, modificari, mutari, o viata personala mai putin asezata.

Atata timp cat ne complacem in zona de confort, schimbarea poate fi perceputa ca si problema, obstacol, frustrare. Dar sa nu uitam ca zona de confort este si locul unde visurile noastre mor. Asa ca cei indrazneti si cu planuri mari vor fi favorizati in anul acesta de energia schimbarii,daca vor sta pe val.

Si apropo de val, tulpina cereasca a anului este Apa Yang. A incercat cineva vreodata sa opreasca valurile marii?

Apa Yang este oceanul, este adancul marilor, sunt curentii raurilor involburate. Natura Apei Yang este de a curge fara efort peste pietre si bolovani, peste obstacole, atingandu-si intotdeauna telul, cu multa inteligenta, dar si cu multa flexibilitate si capacitate de adaptare. Apa este singurul element care, neavand forma proprie, ia forma recipientului care o contine.

Apa Yang pe Tigru ( Lemn Yang, copac) ar putea avea urmatoarea imagine metaforica:

Sursa: www.romanian-journeys.com. Foto: Dan Dinu.

Este adevarat ca imaginea unui copac scufundat in apa este inedita, ba chiar usor suprarealista. Dar ce se intampla cand transpunem imaginea in elemente, semnificatie si previziune?

Metafizica chineza considera ca unul dintre rolurile copacului- Lemn Yang este sa produca foc si caldura. Stiu ca iubitorii padurilor se vor supara citind asta, dar este o discutie metaforica.

Elementul produs de Lemnul Yang este Foc, insa cum ar putea produce foc un lemn atat de ud?

La fel ca si celelalte elemente din feng shui si astrologia chineza, elementul Foc are doua polaritati: Yin si Yang. Focul Yin este o flacara, iar Focul yang este chiar Soarele. Focul Yin sta jos, pe pamant, in timp ce Focul Yang sta sus ,pe cer.

Pentru ca Lemnul Yang, care este energia principala a anului Tigrului, sa poata produce Foc, este necesar ca Focul sa se aprinda pe pamant. Focul nu arde in apa, de aceea energiile anului Tigrului nu vor aduce prea multa productivitate si prea multe rezultate. Mai degraba, vor aduce inertie si lene. Acest lucru, combinat cu fapul ca Tigrul este ” Cal Calator” pentru multe zodii, inseamna ca oamenii vor avea tendinta sa se victimizeze, sa dea vina pe altii pentru problemele lor si sa spere ca solutia este in alta parte: la un alt job, in alt oras, in alta tara. De aceea, in loc sa se depuna efort pentru a realiza ceva in mod constructiv, ne vom confrunta cu adevarate exoduri catre strainatate ale oamenilor cu adevarat calificati, dar care se vor simti obstructionati de conditiile din tara.

In acelasi timp, pentru ca in acest univers nimic nu ramane gol, si totul se umple la loc intr-un mod sau altul, este posibil ca ceea ce este rau pentru unii sa fie bun pentru altii, si sa ne confruntam cu valuri de imigranti sau de muncitori veniti din alte tari, mai dezavantajate decat Romania.

Din punct de vedere al sanatatii, pandemia continua. Coronavirus-ul ataca in principal in doua locuri: plaman si sange. In medicina chineza, fiecare organ corespunde unui element, iar ca acel organ sa functioneze bine, este necesara prezenta elementului care il tine sub control.

Plamanul corespunde elementului Metal, iar sangele elementului Foc.

Metalul este controlat de Foc, dar Focul nu prea apare in harta anului 2022. Ba mai mult, spuneam ca Tigrul reprezinta Lemn Yang, adica un copac. Daca te-ai plimbat printr-o padure deasa, intr-o frumoasa zi de vacanta, cu siguranta ai remarcat cum razele soarelui se strecoara timid printre crengi. Si daca ai privit in sus, ai vazut cum Soarele este tinut “captiv” intre crengile copacilor. Asta inseamna ca elementul Foc nu este liber, ca sa-si poata indeplini sarcina de a tine sub control functia plamanului.

Sangele este controlat de apa, ca sa poata functiona bine. O apa curata este apa minerala, apa de izvor care contine particule de metal. dar Apa anului 2021 este una in care se gasesc (simbolic) crengute de lemn, muschi de copac, frunze. Nu este o apa suficient de pura, deci problemele circulatorii generate de infectia cu covid s-ar putea imbunatati doar partial. Ideea de val sugerata de Apa Yang ar putea avea legatura si cu posibilele noi valuri ale pandemiei.

Istoria se repeta la fiecare 60 de ani in astrologia chineza Ba Zi, conform unor cicluri care au legatura cu cele 12 animale sau ramuri terestre, si cu cele 5 elemente. Acum 60 de ani, in 1961 care a fost tot un an de Tigru de Apa, zidul Berlinului a separat capitalismul de socialism. Ramane de vazut dupa ce criterii vor fi separati oamenii in 2022, Anul Tigrului. Tot in 1961, Yuri Gagarin a fost primul om care a zburat in spatiu. A fost imediat urmat de americanul Alan Shephard. A fost dezvoltata tehnologia laser, iar papusa Barbie a primit cadou un iubit, pe papuselul Ken.

Daca vrei sa afli cum va fi anul Tigrului de Apa pentru tine, poti programa o consultatie BaZi cu Diana Roman, expert Bazi si feng shui la